Kolmekymppiseksi ihmiseksi minua kiinnostavat eläkeasiat ehkä enemmän kuin olisi tarvis, mutta asia alkoi eilisen Ajankohtaisen kakkosen jutun Eläkepohja murenee jälkeen taas kiehua päässäni. Olen toki asiasta kirjoittanutkin ja luultavasti aion vastakin kirjoittaa, sillä yhteiskunnallisesti ja oikeudenmukaisesti arvioituna kyse on isosta asiasta. En kuitenkaan aio tietoisesti toistaa itseäni.

Ajankohtaisen kakkosen jutussa avattiin eläkejärjestelmämme pohjaa, joka hiukan yksinkertaistettuna menee niin, että työssäkäyvät ja yritykset maksavat eläkeellä olevien eläkkeistä kolme neljäsosaa ja yksi neljäsosa tulee rahastoista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työssäkäyvät ja yritykset maksavat leijonanosan aina kulloisistakin eläkkeistä. Tämä on hirmuisen dramaattinen tilanne, sillä tulevan 10 vuoden aikana eläkeläisiä tulee absoluuttisesti ja suhteellisesti enemmän kuin koskaan. Tämä epäkohta myönnetään joka puolella ja siihen tiedetään olevan kaksi lääkettä: työssäkäyvien ja yritysten eläkemaksujen korotukset ja eläkeiän nosto.

Se mikä asiasta tekee epäoikeudenmukaista, on se että asiaan ei ole viimeisen 30 vuoden aikana varauduttu asianmukaisesti työeläkemaksuja ja eliniän kasvamisen myötä eläkeikää reippaasti korottamalla, vaan ratkaisuna suurten ikäluokkien eläkkeitä varten tullaan nostamaan työssäkäyvien työeläkemaksuja. Kyse on vallasta, sillä eläkkeelle jäävät ikäluokat ovat ahkeria äänestämään ja kukapa milloinkaan äänestäisi sellaisia ehdokkaita, jotka markkinoivat omien etujesi huonontamisen puolesta… Kyse ei myöskään ole pienistä rahoista, sillä puhutaan 10 prosenttiyksikön (huom. eri asia kuin prosentti) korotuksesta kaikkien verojen ja muiden maksujen lisäksi bruttopalkasta. Miten tuo taakka sitten yritysten ja työntekijöiden kesken jaetaan on kosmetiikkaa, sillä joka tapauksessa pienempi määrä käytettävissä olevaa rahaa johtaa lisääntyvään työttömyyteen.

Uutta asiaan Ajankohtainen kakkonen valaisi sillä, että se toi eläkesijoitusfirmojen epärealistiset tuotto-odotukset julkiseen keskusteluun. Eläkefirmojen rahastoissa on pitkälti yli 100 miljardia euroa ja noita rahoja sijoitetaan yrityksiin, sillä tavoitteena on 4% reaalituotto (inflaatio on leikattu pois). Talouden asiantuntijat yhteen ääneen kertovat kuinka tuo tuotto-odotus on aivan liian yläkanttiin. Ja jokainen prosenttiyksikkö tuosta on yksinkertaistettunakin vastaa miljardia euroa… se miksi nuo eläketurvakeskuksen laskemat tuotto-odotukset ovat epärealistisia eikä niitä välittömästi korjata, johtuu siitä että se asettaisi sitäkin hallinnoiville työmarkkinajärjestöille aikamoisia paineita nostaa eläkeikää ennenkuin on pakko. Ja sehän tiedetään että mikään ay-järjestön pomo ei halua profiloitua eläkeiän nostajana… heille työntekijän etu on plaa plaa plaa.

…tästä tullaankin aasinsillan kautta kapitalismiin ja ahneisiin osakkeidenomistajiin. Moniko meistä tavallisista ihmisistä ajattelee, että ne ahneet pörssiyhtiöiden omistajat ovat myös usein eläkerahastoja, joilla on kovat tuotto-odotukset? Absurdin asiasta tekee se, että samalla kun ay-puolelta kuorossa kaikuu aamupäivällä valitus ahneesta pörssiyhtiöstä ja osakkeenomistajaporvarista, niin iltapäivällä sama ay-pamppu menee hallinnoimaan eläkerahastoja ja arvioimaan mistä löytäisi parhaimman tuoton…

-Mikko

Näin olen aikaisemmin kirjoittanut:
2.3.2009 SAK ei leiki hallituksen kans
12.3.2009 Hallitus perääntyi eläkekiistassa
16.4.2009 Suomi tarvitsee vuosittain 10 000 maahanmuuttajaa

Mainokset