Eilisen iso uutinen oli hallituksen nöyrtyminen ay-liikkeen vaatimusten edessä ja Jutta Urpilainen riekkui täysin rinnoin opposition tyrmäysvoittoa hallituksesta. On ihan pakko miettiä että mitä tapahtui. Onko niin että Matti Vanhanen keksi kuningasajatuksen yht’äkkiä Rukan lumilla ja typeryyksissään kailotti sen julkisuuteen Kataisen säestämänä. Oliko kyseessä typerä virhearvio kuten yleisesti tunnutaan ajattelevan?

Olen miettinyt asiaa jonkun verran ja en osta tätä ”Vanhanen mokasi” – teoriaa ollenkaan. Tässä maassa ei pääministeriä ylemmäs voi kivuta, joten tuossa asemassa olevalla henkilöllä täytyy olla poikkeuksellisen paljon poliittista pelisilmää. Jo tämä fakta asettaa ”möläytyksen” ristiriitaiseen valoon. Kataisen hiljaisuus asian tiimolta alleviivaa sitä, että Vanhasen ulostuloa on yhdessä hallituksessa suunniteltu. Lisäksi se ajatus että Vanhanen tai hallitus haluaisi kiusata jotenkin työtätekeviä tai eläkeläisiä, on lähtökohtaisesti järjetön. Kansan enemmistöhän tuntuu edelleenkin elävän huoltosuhteen romahtamisen suhteen täydessä haavemaailmassa ja tämä episodi kiteytyy tuon faktan ympärille.

Mielestäni Vanhanen ja hallitus teki poliittisen peliliikeen saadakseen vaikean asian etenemään. Sosiaalituposta odotettiin paljon myös eläkekysymyksen suhteen, mutta kolmikantaa edustava SATA-komitea ei saanut aikaiseksi minkäänlaista eläkepäätöstä, jossa se ehdottomasti olisi pitänyt olla.

Komitea perustettiin 14.6.2007 ja sosiaalitupon ehdotukset julkistettiin 27.1.2009, vajaa puolitoista vuotta myöhemmin. Vanhanen esitti eläkeikämuutosta 24.2.2009, ja neuvottelutulos tavoitteesta nostaa eläkkeellejäämisikää kolmella vuodella julkistettiin 11.3.2009. Aikaa kului kaksi viikkoa.

Mitä siis tapahtui?

1. SATA-komitean sosiaalitupo ei tuottanut riittäviä toimenpide-ehdotuksia.

2. Hallitus ei saanut sosiaalituposta tulevaisuuden eläkejärjestelyihin ratkaisua ja esitti provosoivasti että eläkeikää pitää nostaa kahdella vuodella.

3. AY:t yllätettiin housut kintuissa, koska hallitus meinaa jyrätä heidän ylitseen. Jos se siinä onnistuisi, mafian merkitys kutistuisi huomattavasti.

4. Hallituksella on parlamentaarinen oikeus ja velvollisuus tehdä tuollainenkin päätös. Nyt kyse oli täsmentämättömästä esityksestä, vailla mitään konkretiaa (=alleviivaa tätä esityksen provokatiivista luonnetta).

5. AY:illa ei ole muut mahdollisuutta kuin itkupotkuraivari, vaikka tiedostavat että suomalaisten pitää tulevaisuudessa tehdä pitempää työsarkaa.

6. AY:t ”pelaavat kaikki korttinsa”, uhkaavat yleislakolla, joka tietenkin veisi toteutuessaan Suomen sellaiseen lamaan, ettei siitä ihan heti selvittäisikään. AY:t tuskin olisivat tätä toteuttaneet, jolloin hallitus ’voittaisi’ ja AY:t menettäisivät sekä valtansa että kasvonsa.

7. Kysymyksestä tuli AY:lle arvovaltakiista, jossa heillä oli suuri intressi päästä sellaiseen ratkaisuun, jossa kasvot ja maine säilyvät.

8. Julkisuudessa hallitusta pidetään paineessa, vaikka sellaisessa se ei todellisuudessa ollut. Tämä tiedettiin hallituksessa. Koirathan aina räksyttävät.

9. Hallitus ja AY:t pitävät kokouksen salassa, ja pääsevät yhteiseen ratkaisuun ennätysnopeasti.

10. Saavutettu neuvottelutulos on paljon parempi ja monipuolisempi kuin hallituksen alkuperäinen esitys, joka siis oli täsmentämätön ja provokatiivinen.

11. Kaikki ovat tyytyväisiä, paitsi oppositio jonka välikysymyksestä meni pohja pois.

12. Todellisia toimenpide-ehdotuksia aletaan valmistelemaan työryhmässä. Tulokset pitäisi olla esillä loppuvuodesta.

13. Hallitus ja Ay:t katselmoivat toimenpide-esitykset ja arvioittavat ne kummankin hyväksymällä puolueettomalla taholla ja jos ne eivät ole riittäviä, hallitus tekee uusia esityksiä ja ay-liike ei voi pelata aikaa, vaan se on sitoutunut vähintään 3 vuoden työurien kasvuun.

Summa summarum. Itse asiassa tämä sitoumus ja sopimus järjestää toimia työurien pidentämiseksi de-facto vähintään kolmella vuodella olisi jopa enemmän kuin vain yksi vuosi lisää hallituksen esitykseen.

Koska siis eläkeiän pidentäminen ei todellakaan mene yksi yhteen työurien pidentymisen kanssa. Hyvin voidaan ajatella, että Vanhanen on todellinen kettujen kettu, varsinainen myöhempien aikojen Kekkonen 🙂

Bonuksena toki se, että vuoden päästä ay-liike ja hallitus yhdessä arvioivat sen, ovatko toimet riittäviä vähintään 3 vuoden työuran kasvuun. Eli vuoden päästä voidaan taas vetää tämä eläkeiän nosto esiin, ja ay-liike on mukana. Vanhasen hallitus pelasi ay-liikkeeltä ajanpeluun ja oppositiolta lyömäaseen nopealla ja päättäväisellä toiminnallaan. Ehdottomasti meidän nuorempien ikäluokkien voitto.

Väkisinkin tulee mieleen että Vanhanen on sittenkin pyyteetöntä valtionmiesainesta. Hän luovutti vapaaehtoisesti omaa arvovaltaansa ajaakseen maan etua. Sellaiseen epäitsekkyyteen ryhtyy harva poliitikko.

Ja loppukevennyksenä perussuomalaisten Timo Soini välikysymyskeskustelussa:

– On toimittu kuin lastentarhassa ja opittu jotakin. Yksi hiekkalinnaleikki on leikitty, kaikki saivat olla kovasti jotakin mieltä.

– Ja nyt lapset saappaat ja kurahousut eteiseen! Kaikki saavat mehua ja pullaa, tai ainakin korpun. Matti saa sitten pyytää muilta anteeksi, kun otti toisten lapiot. Ja niin on sopu saapunut, Soini lasketteli.

Mainokset